400 drzew + 32 miejsca rowerowe + 5 stacji ładowania aut + 5 domków dla owadów = zielony magazyn P3 dla InPostu

Wszystkie te tytułowe ekologiczne udogodnienia (i jeszcze trochę dodatkowych) znaleźć można przy magazynie zrealizowanym przez P3 Logistic Parks na terenie parku w Mszczonowie, który otrzymał najwyższy na polskim rynku wynik w systemie certyfikacji BREEAM 2016 NC Industrial.

Z artykułu dowiesz się:

  • Jak wygląda lista wszystkich wdrożonych ekologicznych rozwiązań?
  • Jakiego typu materiały wykorzystano w trakcie budowy obiektu?
  • Jakie są konkretne korzyści dla środowiska i dla najemcy?

W ostatnim kwartale ubiegłego roku P3 oddało do użytku i przekazało najemcy – firmie InPost – magazyn na terenie parku P3 Mszczonów. Obiekt o powierzchni ponad 17,3 tys. metrów kwadratowych pełni funkcję centrum cross-dockowego obsługującego oddziały InPost z całego kraju oraz centrum sortowniczego dla kluczowego rejonu Warszawy. Wspomaga także pracę głównej sortowni operatora mieszczącej się na terenie parku P3 Piotrków. Codziennie opuszcza go nawet kilkaset tysięcy paczek. W obiekcie pracuje 300-osobowa załoga.

Projekt po konsultacji z ekologiem

Magazyn został zaprojektowany i wybudowany w oparciu o wytyczne oceny zrównoważonego rozwoju BREEAM i otrzymał ocenę „very good” z najwyższym jak dotychczas wynikiem na polskim rynku magazynowo - przemysłowym - 65,4 procent - zgodnie z systemem BREEAM 2016 NC Industrial.

Praktyczne podejście do zielonej energii, konkretny plan Jungheinrich na dziś i na kilka przyszłych lat >>

– Współpraca P3 i InPost sięga wielu lat wstecz. Mamy za sobą już kilka bardzo udanych, wspólnych projektów. Cieszymy się, że to właśnie dla naszego wieloletniego partnera mogliśmy zrealizować tak wyjątkowy obiekt. Wyjątkowy nie tylko z uwagi na rolę jaką pełni w sieci dystrybucji InPost w Polsce, ale również na zastosowane w nim rozwiązania, które przyczyniły się do uzyskania najwyższej oceny w systemie certyfikacji BREEAM  – mówi Bartłomiej Hofman, dyrektor zarządzający P3 Logistic Parks w Polsce.

Projekt obiektu był konsultowany z ekologiem, w efekcie czego opracowano specjalistyczny raport z rekomendacjami. Ich wdrożenie oraz szereg podjętych działań i różnorodnych rozwiązań zastosowanych w magazynie przyczyniło się do uzyskania tak wysokiej oceny w procesie certyfikacji.

Długa lista „zielonych rozwiązań”

Przy budowie magazynu w Mszczonowie zastosowano materiały posiadające certyfikat EPD (Environmental Product Declaration), informujący z czego wykonany jest dany produkt i jaki ma wpływ na środowisko w całym jego cyklu życia, a także drewno z potwierdzeniem jego legalnego pozyskiwania w postaci certyfikatu FSC - Forest Stewardship Council.

100 dronów w powietrzu, w tym samym czasie - tak działa centrum sterowania dronami HHLA Sky >>

W obiekcie wykorzystano m.in. panele z rdzeniem PIR efektywniej izolujące budynek od czynników zewnętrznych i zapobiegające stratom ciepła. Dla części biurowo – socjalnej jego źródłem jest kotłownia gazowa. Dodatkowo nad tą częścią budynku znajduje się instalacja i układ ośmiu kolektorów słonecznych, które wykorzystywane są do podgrzewania ciepłej wody użytkowej. Z kolei w celu gromadzenia wody deszczowej z dachu oraz terenów utwardzonych zaprojektowano specjalistyczny zbiornik retencyjny. Ponadto armatura w łazienkach została dobrana pod kątem określonych przepływów wody. Dzięki czemu oszczędność wody w obiekcie sięga aż 55 procent.

Istotny wpływ na wysoką ocenę w czasie certyfikacji miał model energetyczny obiektu, na który złożyły się wszystkie wdrożone rozwiązania jak m.in. energooszczędne oświetlenie LED wraz z automatycznym sterowaniem, przegrody o odpowiednim współczynniku przenikania ciepła, minimalizowanie efektu wyspy cieplnej poprzez zastosowanie na dachu jasnych materiałów odbijających promienie słoneczne dzięki czemu nie dochodzi  do przegrzania obiektu w okresie letnim i tym samym  na zmniejszenie zapotrzebowania na chłód, strefowanie przestrzeni i system sterowania instalacjami budynkowymi, kolektory słoneczne wpływające na mniejsze zapotrzebowanie na energię do podgrzewania wody użytkowej.

Inwestycja Deutsche Post DHL w nowe technologie sortowania będzie warta ponad miliard złotych >>

Zadbano nie tylko o budynek i to, co w jego wnętrzu, ale także o jego otoczenie. Przy magazynie została założona łąka kwietna, na której stanęło pięć budek dla owadów. W bezpośrednim sąsiedztwie obiektu posadzono blisko 400 drzew, z czego ponad 80 procent stanowią gatunki rodzime. Wykonano także pasy ochronne z drzew i krzewów.

– Odpowiednie rozmieszczenie nasadzeń pozwala stworzyć schronienie dla owadów, ptaków i małych ssaków, daje osłonę przed wiatrem, pomaga ograniczyć parowanie i zwiększyć retencję wodną. Pasy zadrzewień zatrzymują również zanieczyszczenia pyłowe, skutecznie odgradzając od nich inwestycję – wyjaśnia Justyna Chmielewska, Head of Sustainability, Senior Sustainability Advisor Gleeds Polska.

Pracownicy sortowni mogą korzystać z alternatywnych środków transportu. Do ich dyspozycji jest wiata ze stojakami dla rowerów, które pomieszczą 32 jednoślady. Na terenie inwestycji przygotowano także infrastrukturę umożliwiającą podłączenie stacji ładowania pojazdów elektrycznych z pięcioma stanowiskami dla samochodów osobowych.

Przy planowaniu zrównoważonej strategii i certyfikacji BREEAM, a także w zakresie nadzoru inwestorskiego, zarządzania inwestycją i jej kosztami, inwestora wspierała firma Gleeds Polska. Generalnym wykonawcą projektu była firma Kajima Poland.

 

Tekst: Warehouse Monitor / P3

Zdjęcia: P3

Tagi: automatyka magazynowa, case study, centrum logistyczne, dystrybucja, logistyka, magazyn, magazynier, operator logistyczny, palety, regały, studia przypadków, system wms, wózek widłowy, wózki widłowe

         

COPYRIGHT © Warehouse Monitor 2021

 

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub w konfiguracji usługi. Polityka prywatności.